Akcija u zoru: Počela evakuacija izbjeglica iz kampa Idomeni

Radiosarajevo.ba
Akcija u zoru: Počela evakuacija izbjeglica iz kampa Idomeni
Arhiv / Idomeni
Grčke vlasti počele su jutros u zoru postepenu evakuaciju najvećeg neformalnog izbjegličkog kampa u gradiću Idomeni, na granici sa Makedonijom, javili su lokalni mediji.

Pristup području kampa je blokiran, a na licu mjesta se nalazi više od 400 pripadnika interventne policije.

Portparol grčke vlade zadužen za izbjegličku krizu Jorgos Kiricis je sinoć izjavio da policija neće koristiti silu i da se očekuje da će iseljenje trajati sedam do deset dana. Procjenjuje se da u kampu Idomeni, koji je narastao iz nezvaničnog pješačkog graničnog prelaza za izbjeglice i migrante koji putuju ka sjeveru Evrope, trenutno boravi oko 8.400 ljudi.

Grčka policija i vlasti su saopštili da će migranti iz Idomenija postepeno biti premešteni u novoizgrađene, organizovane kampove.

U Grčkoj je, otkad su balkanske i druge evropske zemlje zatvorile svoje granice za masivni priliv izbjeglica koje beže pred konfliktima i od siromaštva u svojim zemljama, ostalo zaglavljeno više od 54.000 ljudi, uglavnom iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije