Privatne milicije u lovu na izbjeglice: 'Branimo se od osvajača'

Radiosarajevo.ba
Privatne milicije u lovu na izbjeglice: 'Branimo se od osvajača'
/ Foto: Bild
Nakon što je zatvorena balkanska izbjeglička ruta preko Makedonije i Grčke, sve češće se za bijeg iz Turske ka Zapadnoj Europi koristi nova trasa preko Bugarske.

Prva stanica "nove balkanske rute" je Bugarska, u koju se ulazi na nekom od brojnih ilegalnih prelaza duž 260 kilometara granice s Turskom.

Dok sâma granica nije pretjerano dobro osigurana, pravi problemi za izbjeglice nastaju pri ulasku u Bugarsku. Tamo se nađu na meti privatnih desničarskih milicija o kojima piše i njemački Bild.

"Branimo se od osvajača koje je Njemačka pozvala. Sve koje uhvatimo šaljemo nazad u Tursku", pohvalio se njemačkom dnevniku jedan od ovih "lovaca na ljude".

Organizacije za ljudska prava govore o stotinama Bugara kojima je lov na izbjeglice postao neka vrsta zabave i rekreacije. Neki dolaze svaki dan nakon posla, drugi samo vikendom. 

Naoružani su, u nekoliko video-klipova na Internetu može se vidjeti kako brutalno postupaju s bespomoćnim izbjeglicama koje ulove.

U šumi se srdačno pozdravljaju s bugarskim policajcima i graničarima, što je na tragu izjave premijera Bojka Borisova: "Svaka pomoć policiji i graničarima je dobrodošla“.

Tek nakon što je na Internetu prikazana brutalnost samozvanih zaštitnika Europe, bugarske vlasti odlučile su pokrenuti istragu protiv barem jednog "lovca". Međutim, ostale to ne brine, nastavljaju svoju okrutnu zabavu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije