Praštalo o rezultatima izbora za EP: Relativno možemo biti zadovoljni

Fena
Praštalo o rezultatima izbora za EP: Relativno možemo biti zadovoljni
FOTO: Fena / Predrag Praštalo

Zemlje zapadnog Balkana koje još uvijek nisu članice Evropske unije mogu biti relativno zadovoljne rezultatima prošlosedmičnih izbora za Evropski parlament, kazao je Feni predsjednik Evropskog pokreta Bosne i Hercegovine Predrag Praštalo.

Pojašnjavajući ovu konstataciju Praštalo naglašava da desno orijentirane stanke ipak nisu osvojile toliko zastupničkih mjesta koliko su se u Evropskom pokretu pribojavali, iako je povećano njihovo prisustvo u Parlamentu.

Proevropske stranke sačuvale su većinu, dodaje Praštalo, posebno izdvajajući rezultat EPP-a, socijaldemokrata i liberala, izražavajući nadu da nakon ovakvih rezultata neće doći do potpune blokade proširenja Evropske unije na zemlje zapadnog Balkana.

Da su desničarske stranke ostvarile još veći uspjeh od ovoga moglo bi se govoriti, smatra Praštalo, o blokadi unutar evropskih institucija.

Klub zastupnika Evropske narodne stranke (kršćanski demokrati) dobio je 178 zastupničkih mjesta, što predstavlja gubitka određenog broja mjesta, jer su do sada imali 216.

No, zbog takvog rezultata Praštalo kaže da je moguće očekivati da će proces proširenja na zemlje zapadnog Balkana nastaviti u narednom periodu.

„Evropska unija mora imati interes od priključenja novih država zbog jačanja interesa drugih sila poput Kine, Rusije i Turske koji pretendiraju na geopolitičko pozicioniranje na balkanskom poluotoku“, stava je Praštalo.

Iako sada EPP i socijaldemokrati sami neće moći imati većinu, došlo je do jačanja liberalne opcije, te se očekuje da će tri ili četiri proevropske stanke moći formirati većinu i samim tim bit će moguće donijeti značajnije odluke, uključujući i one koje se tiču zemalja zapadnog Balkana.

Praštalo je mišljenja da jačanje desničarskih partija onemogućeno snažnom motivacijom proevrospkih stranaka za izlazak građana na izbore i ukazivanjem na jačanje desničara u Evropi, jer kada izađe manji broj birača na neki način pruža se podrška desničarskim snagama.

Izbori za Evropski parlament održani su od 23. do 26. maja. Pravo glasa imalo više od 400 miliona građana 28 zemalja članica Evropske unije. Izlaznost je bila veća nego 2014. godine kada su održani prethodni izbori, a prema rezultatima najbrojniji su EPP i socijaldemokrati.

Dvije najveće grupacije u Evropskom parlamentu - Evropska narodna partija i socijaldemokrati - iako su izgubile određeni broj mandata, i dalje ostaju najbrojnije u EP, uz značajan rast Zelenih i liberaldemokrata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije