Objavljeni prvi rezultati: Evo ko iz Hrvatske ide u EU parlament

Radiosarajevo.ba
Objavljeni prvi rezultati: Evo ko iz Hrvatske ide u EU parlament
Foto: Index.hr / Rezultati u 23 sata

Prema 93 posto obrađenih glasačkih listića za parlament EU, najviše mandata iz Hrvatske odnio je vladajući HDZ, prenosi Index.hr, pozivajući se na zvanične podatke izborne komisije Hrvatske.

Zatvorena birališta u Hrvatskoj: Najveći broj glasova odnijeli HDZ i SDP

Opozicioni SDP osvojio je 18,3 posto glasova što je dovoljno za četiri mandata a iz SDP-a u Brisel idu Tonino Picula, Biljana Borzan i Predrag Fred Matić i Romana Jerković.

Vladajući HDZ osvojio 23 posto glasova što će biti dovoljno za četiri mandata, a u Brisel putuju Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol ali i Željana Zovko, koja je danas glasala u BiH.

Konačni rezultati: Evo kako će izgledati Europski parlament

Nezavisni kandidati također su dobili svoja mjesta u EU parlamentu pa će tako svoje mjesto u Briselu imati Ruža Tomašić i Miroslav Kolakušić koji su osvojili osam, odnosno sedam posto glasova, dok su potrebnih pet posto prešli Živi zid čiji će predsjednik Ivan Vilibor Sinčić iz Sabora Hrvatske put Brisela. Njima će se pridružiti i Valter Flego iz koalicije Amsterdamska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije