Objavljeni prvi prijevremeni rezultati: Zeleni iznenadili u Njemačkoj

Radiosarajevo.ba
Objavljeni prvi prijevremeni rezultati: Zeleni iznenadili u Njemačkoj
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Izborni centar u Briselu

Najveći parlamentarni izbori u zapadnom svijetu ulaze u svoju završnicu.

Dosadašnje ankete predviđaju razjedinjeniji Evropski parlament nego ikad prije, a lako je moguće da dvije vodeće parlamentarnim grupe lijevog i desnog centra, Evropska pučka stranka i Socijalisti i demokrati, neće više činiti većinu u parlamentu.

Više od 400 miliona građana ima pravo glasa za 751 zastupnika Evropskog parlamenta.

Izlaznost je u mnogim zemljama već viša nego na posljednjim izborima 2014., kada je prosječna izlaznost bila 42.6 posto.

Na stranici Rezultati evropskih izbora 2019. objavljene su prve procjene, odnosno pregled rezultata koji je uspostavila kompanija Kantar za dostupne državne procjene ili podatke predizbornih anketa iz izbora i koji je objavljen u dotičnoj državi članici nakon završetka glasanja.

U Njemačkoj je Kršćansko-demokratska unija/Kršćansko-socijalna unija (CDU-CSU), koju je donedavno vodila kancelarka Angela Merkel, prema procjenama dobila 28 posto glasova.

Drugi su, iznenađujuće, Zeleni s 22 posto glasova. Socijaldemokratska stranka dobiva 15.5 posto glasova, a krajnje desna Alternativa za Njemačku 10.5 posto. Slijede Ljevica (Die Linke) s 5.5 posto i Slobodna demokratska stranka (FDP) također, s 5.5 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije