Najveći gubitnik izbora za Parlament EU je HDZ

Radiosarajevo.ba
Najveći gubitnik izbora za Parlament EU je HDZ
Foto: EPA-EFE / Andrej Plenković

Gubitnik izbora u Hrvatskoj za Parlament Europske unije je Hrvatska demokratska zajednica, ocijenili su mediji u ovoj susjednoj zemlji.

Zatvorena birališta u Hrvatskoj: Najveći broj glasova odnijeli HDZ i SDP

Vladajuća politička stranka na čijem je čelu premijer Andrej Plenković je dobila najveći broj glasova, ali jednak broj mandata kao najjača opoziciona Socijaldemokratska partija.

Obje stranke su dobile po četiri mandata.

Hrvatska demokratska zajednica je dobila skoro 23 posto glasova, a Socijaldemokratska partija blizu 19 posto.

Svoje pravo glasa je iskoristilo 30 posto građana.

Socijaldemokratska partija je pobijedila Hrvatsku demokratsku zajednicu u četiri najveća grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Mediji su posebno istaknuli pobjedu u Splitu koji se doživljava kao jednim od najjačih uporišta vladajuće stranke.

Televizija RTL tvrdi da je ova stranka u zemlji u koju je iselio veliki broj državljana Hrvatske, Irskoj dobio blizu dva posto glasova odnosno samo jedan glas.

Jutarnji list je naglasio da je Hrvatska demokratska zajednica predvođena Jadrankom Kosor na parlamentarnim izborima 2011. godine u jeku korupcijskih afera ostvarila bolji rezultat.

Značajan rezultat Socijaldemokratske partije je iznenađujući s obzirom da se suočavala s brojnim unutarstranačkim problemima otkad je na njen predsjednik Davor Bernardić.

Kao veliko iznenađenje je navedena kandidatska lista koju je predvodio bivši sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić.

Kolakušićeva lista, te Hrvatski suverenisti, Živi zid i Amsterdamska koalicija su dobili po jedan mandat.

Bez mandata je ostao Most, što je također iznenađenje s obzirom da je to jedno vrijeme bila najbrže rastuća politička stranka.

Objavljeni prvi rezultati: Evo ko iz Hrvatske ide u EU parlament

Kao i u ostatku Europe, zabrinjavajuće je što se u Hrvatskoj povećao broj glasova za krajnje desne i populističke stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije