Mogherini: Turska ostaje kandidat za članstvo u EU

Radiosarajevo.ba
Mogherini: Turska ostaje kandidat za članstvo u EU
EPA / Federica Mogherini
Turska ostaje kandidat za članstvo u EU uprkos zabrinutosti zbog situacije u toj zemlji u pogledu ljudskih prava i vladavine, koja sprečava nastavak pregovora o pridruživanju, izjavila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini

Ona je, na napetoj konferenciji za novinare koju je održala zajedno s dva turska ministra koji borave u posjeti Bruxellesu, upozorila da su potrebni "konkretni koraci" kako bi moglo doći do bilo kakvog napretka u kandidaturi Turske, prenosi AFP.

"Jasno je da Turska jeste i ostaje zemlja kandidat", rekla je Mogherini nakon sastanka s turskim ministrom za vanjske poslove Mevlutom Cavusogluom i ministrom za pitanja EU Omerom Čelikom.

Mogherini je naglasila važnost njihovih iskrenih i konstruktivnih razgovora u cilju rješavanja sporova, ali je napomenula da bi u ovom trenutku bilo teško otvoriti nova poglavlja u procesu pristupanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije