Turska: Odbijamo sve prijedloge osim punopravnog članstva u EU

Anadolija
Turska: Odbijamo sve prijedloge osim punopravnog članstva u EU
Thelondonpost.net / Ilustracija
Ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač Turske s Unijom Omer Celik je u obraćanju pred Zajedničkim savjetodavnim odborom Turske i Evropske unije u Briselu izjavio da su pregovori o pristupanju ključni za odnose Turske i EU-a.

"Glavni cilj partnerstva s Evropskom unijom (EU) i saradnje koju imamo na različitim poljima je članstvo Turske u EU. Zbog toga su pregovori o pristupanju ključni za odnose Turske i EU-a", rekao je Celik.

Naglasio je da aktivnosti Zajedničkog savjetodavnog odbora Turske i Evropske unije značajno pomažu u jačanju odnosa između dviju strana.

"Potpuno vjerujem da će i u narednom periodu ovaj doprinos biti nastavljen", kazao je Celik.

Istakao je da EU treba još jednom preispitati svoj stav prema pregovorima o pristupanju Turske.

"EU, u momentima kada region prolazi kroz vrlo težak period, mora podržati Tursku te uvidjeti potrebu borbe protiv terorizma, odobriti bezvizni režim i ubrzati proces pristupanja", rekao je Celik.

Naglasio je također da je Evropska unija za Tursku veoma važna.

"Glavni cilj Turske u pogledu EU-a je punopravno članstvo u EU. Još jednom naglašavam da smo zatvoreni za sve druge prijedloge osim punopravnog članstva. Naša državna politika i stateški cilj je punopravno članstvo u EU", kazao je Celik prisutnima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije