EU / Ljetno ili zimsko računanje vremena: Europi prijeti "šarolikost vremenskih zona"

01. 06. 2019. u 21:48:00 Fena

Shares: 0

Svaki Europljanin koji se ponadao okončanju dileme  o tome treba li svakih pola godine pomaknuti jedan sat unaprijed ili unazad, trebat će ostati strpljiv.

Većina zemalja članica EU-a treba dodatno vrijeme kako bi provela u praksu izmjene pomicanja sata, prema dokumentu koji je izdalo rumunsko predsjedništvo Vijećem EU-a, javila je u subotu njemačka medijska grupa Funke.

Europski zakonodavci izglasali su u martu početak promjena za 2021. Tada zemlje članice trebaju odlučiti hoće li izabrati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Države članice ostaju nesuglasne oko šireg pitanja, a njihovo je odobrenje potrebno kako bi promjena stupila na snagu. O temi će se raspravljati u četvrtak na sastanku europskim ministara prometa, iako se tada ne očekuje konačna odluka.

Rumunija je upozorila kako je potreban usuglašeni pristup problemu kako bi se spriječila "šarolikost vremenskih zona" te osiguralo pravilno funkcioniranje jedinstvenog tržišta. Zasad je samo nekoliko zemalja članica obznanilo svoju poziciju, piše u dokumentu rumunskog predsjedništva.

Peter Almaier, njemački ministar privrede, koji se bavi problemom u Njemačkoj, napisao je u pismu susjednim državama kako želi izbjeći "vremenske otoke" te dodao kako trebaju postići zajedničku poziciju "najkasnije nakon ljetnih odmora", javlja agencija dpa.

Usklađeni pristup problemu mogao bi se postići na sljedećem redovnom sastanku ministara prometa, zakazanom za kraj ove godine, nakon pregovora s Europskim parlamentom.

NEMA KOMENTARA