Nakon odluke EU da okonča pomjeranje kazaljki i BiH radi na promjeni zakona

F. Z.
Nakon odluke EU da okonča pomjeranje kazaljki i BiH radi na promjeni zakona
Foto: Dženan Kriještorac / Javni satovi u Sarajevu

Europska komisija objavila je prije dva dana prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji u 2019. godini, i tako je dala državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

U anketi EK provedenoj na ovu temu sudjelovalo je 4.6 miliona ljudi, a većina se izjasnila protiv pomicanja kazaljki. Tako bi do aprila 2019. godine svaka članica trebala odlučiti da li namjerava primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena kako bi se olakšala tranzicija.

Posljednje obavezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju, 31. marta 2019. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. oktobra 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.

Tragom ove informacije odlučili smo kontaktirati Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine. Institut za mjeriteljstvo BiH realizuje osnovnu SI jedinicu za vrijeme i učestvuje u proračunu univerzalnog koordiniranog vremena (UTC) kojeg uspostavlja i održava Međunarodni biro za mjere i tegove u Parizu (BIPM).

Iz Instituta ističu kako prema međunarodnim propisima i preporukama BIPM-a, lokalne reakizacije UTC-a u svakoj od zemalja koje učestvuju u proračunu univerzalnog koordiniranog vremena predstavljaju nacinalnu vremensku skalu i zvanično vrijeme u toj zemlji.

"Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine pripremio je prijedlog Zakona o zvaničnom vremenu u Bosni i Hercegovini i u proceduri je pribavljanje mišljenja relevantnih institucija nakon čega će tako kompletiran materijal biti upućen Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Ovim prijedlogom Zakona se definiše zvanično vrijeme u Bosni i Hercegovini, upotreba zvaničnog vremena, način računanja vremena i mjerenja vremena u komercijalne svrhe. Kada je u pitanju odluka EU o ukidanju računanja ljetnog i zimskog vremena, Bosna i Hercegovina će slijediti pozitivne zakonske odredbe EU, te će i ovaj Zakon biti usklađen sa tim odredbama", rekao je za Radiosarajevo.ba Zijad Džemić, direktor Istituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine.

Izašli smo i na ulice grada na Miljacki, gdje smo stanovnike Sarajeva pitali šta oni misle o prijedlogu Europske komisije, a mišljenja su većinom slična onima građana u Eurpskoj uniji. Većina anketiranih Sarajlija ističe da je protiv pomjeranja kazaljki na satu, a kao glavni razlog ističu da im treba nekoliko dana kako bi se privikli na "novo vrijeme".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije