UK / Ključa u Londonu: Hiljade ljudi ismijavaju Borisa Johnsona i traže ostanak u EU

19. 10. 2019. u 19:01:00 Agencije

Shares: 22

Desetine hiljada protivnika Brexita okupilo se u centru Londonu kako bi pozvali Veliku Britaniju da ostane u Evropskoj uniji.

Masa se približila Trgu Parlamenta, dok su zastupnici odbijali novi plan za Brexit koji je britanska Vlada na čelu sa premijerom Borisom Johnsonom u četvrtak postigla sa 27 članica Evropske unije.

Mnogi su nosili transparente s porukama u kojima se, između ostalog, Brexit upoređuje s izborom predsjednika SAD Donalda Trampa, neki su bili obučeni u razne kostime, od kojih jedna grupa kao voće i povrće, a neki su nosili lutke ismijavajući političare, prije svega premijera Borisa Johnsona.

Demonstranti pozivaju na zaustavljanje procesa Brexita koji je počeo referendumom 2016. godine, kada su britanski glasači tijesno podržali izlazak Britanije iz evropskog bloka.

Jedan od demonstranata Bruce Nicole, župnik iz Camberleyja jugozapadno od Londona, rekao je da će dogovor o Brexitu naštetiti Velikoj Britaniji.

“Vjerujem da bismo trebali ostati u EU. Ja sam Britanac, ali sam i Evropljanin. Ne vjerujem da trenutni dogovor nudi bilo kakvu korist“, kazao je Nicole.

James McGrory, direktor kampanje Glas naroda, koja je organizovala ove demonstracije, izjavio je da bi vlada morala da smiri bijes proevropljana i da održi novi referendum o članstvu zemlje u EU.

"Ovaj novi sporazum ne odgovara onome što je ljudima obećano, tako da je jedino ispravno da dobiju drugu šansu da se izjasne", rekao je McGrory.

Na referendumu 2016. 17,4 miliona građana, odnosno 52 odsto, podržalo je Brexit, dok je 16,1 milion (48 odsto) bilo protiv.

Prema posljednjim ispitivanjima, u javnosti je došlo do izvjesnog pomjeranja u korist ostanka zemlje u EU, ali nije izvjesno da li i do odlučnog preokreta.

NEMA KOMENTARA