London / Kraljica Elizabeta: Moja vlada će nastaviti pregovore za izlazak iz EU

14. 10. 2019. u 22:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kraljica Elizabeta izložila je agendu premijera Borisa Johnsona za njegovu vladu u ponedjeljak, uključujući Brexit 31. oktobra, novi dogovor s Europskom unijom i niz unutarnjopolitičkih inicijativa za osvajanje glasova uoči očekivanih izbora.

Kraljičin govor vrhunac je raskošne ceremonije u Westminsteru i iskorišten je za detaljiziranje svih zakona za koje vlada želi da se donesu u dolazećoj godini.

Za 93-godišnju Kraljicu govor je napisala vlada.

Međutim, s neizvjesnim Brexitom prije ključne sedmice pregovora i nepredvidljivim rezultatima izbora koji bi se mogli održati u skoroj budućnosti, protivničke stranke kažu da je Johnson iskoristio politički neutralnu Kraljicu zatraživši od nje da izloži njegovu izbornu agendu.

U govoru i popratnim bilješkama izložen je pregled više od 20 zakona, uključujući i zakon kojim se zahtijeva implementacija dogovora za Brexit - ako Johnson uspije postići sporazum s EU-om ovaj tjedan.

"Prioritet moje vlade uvijek je bio osigurati odlazak Velike Britanije iz Europske unije 31. oktobra", rekla je Kraljica u pozlaćenoj dvorani Gornjeg doma.

"Moja vlada namjerava raditi u smjeru partnerstva s Europskom unijom, temeljenog na slobodnoj trgovini i prijateljskoj suradnji."

Vladin plan uključuje okvir Johnsonova prijedloga postbrexitovskog imigracijskog sustava, reforme kaznenog pravosuđa, promjene u zdravstvenom osiguranju i obećanje za veća ulaganja u javne financije kako bi se potaknuo rast.

"Ljudi su umorni od zastoja, gužvi i čekanja promjena", ističe Johnson u popratnoj pisanoj izjavi uz govor, "i više ne žele čekati da Brexit bude gotov".

Međutim, Johnsonova politička budućnost i njegova sposobnost da implementira bilo koju od ovih agenda u velikoj je mjeri nesigurna.

Vodi manjinsku vladu i nakon preuzimanja vlasti u julu parlament nije podržao nijedan njegov prijedlog.

Sve stranke žele prijevremene izbore, no ne slažu se u pogledu toga kada bi oni trebali biti.

Govor je sada tema nekoliko dana parlamentarne rasprave, koja će završiti glasanjem o njegovu prihvaćanju.

Premda to nije službeno glasanje o povjerenju, moglo bi biti iskorišteno za daljnju destabilizaciju Johnsonove pozicije.

NEMA KOMENTARA