Osuđeni katalonski političari zbog referenduma o nezavisnosti pokrajine

Fena
Osuđeni katalonski političari zbog referenduma o nezavisnosti pokrajine

Španski Vrhovni sud u ponedjeljak je osudio devetero katalonskih čelnika na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog njihove uloge u neuspješnom pokušaju traženja nezavisnosti bogate španske regije.

Troje ostalih optuženika u historijskom sudskom procesu zbog zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije i njihove kratkotrajne objave nezavisnosti regije proglašeni su krivim za građanski neposluh i nisu osuđeni na zatvorske kazne. Svi optuženici oslobođeni su najteže optužbe za pobunu.

Mnogo toga je u pitanju, kako za Španiju tako i za njenu najbogatiju regiju, u sudskom procesu ubog pokušaja secesije koji je privukao pažnju širom svijeta i izazvao je najveću špansku političku krizu u decenijama, potresajući njena finansijska tržišta, navodi Reuters.

Ključna pitanja su kako će separatisti reagovati na presude, da li će opstati njihovo obećanje mirnih protesta i kako ishod suđenja može uticati i na špansku državu i na separatistički pokret.

I vlada i separatisti objavili su vlastite snimke na društvenim mrežama uoči izricanja presude. Separatisti tvrde da nisu učinili ništa pogrešno i da je suđenje političko, dok vlada ističe da je suđenje striktno poštovalo zakon.

"Jedina presuda koju ćemo poštovati je oslobađajuća", izjavio je u snimku bivši čelnik separatističke katalonske stranke desnog centra, Carles Puigdemont.

Vlada je objavila vlastiti snimak koji prikazuje izjave nekoliko ministara u kojima brane španski demokratski sistem. Vršilac dužnosti premijera Pedro Sanchez objavio je tweet u istom snimku, nazivajući u njemu Španiju kao "jednu od najslobodnijih i najsigurnijih zemalja u svijetu".

Najteža zatvorska kazna izrečena je bivšem zamjeniku katalonskog čelnika, Oriolu Junquerasu, koji je osuđen na 13 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije