V. Britanija / Novi debakl Borisa Johnsona: Parlament odgodio glasanje o Brexitu

19. 10. 2019. u 16:29:00 Anadolija

Shares: 3

Zastupnici u Parlamentu Velike Britanije glasali su za odlaganje odluke o tome hoće li podržati dogovor o Brexitu s Evropskom unijom, čime su spriječili plan Vlade za napuštanje evropskog bloka 31. oktobra - sa ili bez sporazuma.

Na posebnoj sjednici Parlamenta na kojoj se raspravljalo o sporazumu koji je premijer Boris Johnson postigao u četvrtak sa liderima EU i koji je trebao biti raatifikovan, zastupnici su umjesto toga glasali 322 na prema 306 da usvoje amandman, dok se ne usvoji zakonski okvir za glasanje i kasnije provedbu sporazuma.

Amandman je predložio bivši konzervativni poslanik Oliver Letwin, koji je podržao sporazum Therese May i koji tvrdi da podržava Johnsonov sporazum. Međutim, amandmanom želi osiguranje kako Johnson ne bi mogao provesti Brexit bez sporazuma.

Izglasavanje predstavlja veliki udarac premijeru Johnsonu i znači da mora tražiti od EU da odgodi izlazak Velike Britanije. Amandman, koji je danas usvojen, obvezuje ga da to učini ukoliko dogovor ne bude usvojen do subote. 

NEMA KOMENTARA