Politička drama u UK: Johnson nije dobio podršku za Brexit, slijede novi izbori?

Hina
Politička drama u UK: Johnson nije dobio podršku za Brexit, slijede novi izbori?
EPA / Boris Johnson

Zastupnici u britanskom Parlamentu izglasali su s 328 glasova za i 301 protiv odluku prema kojoj se otvara put za raspravu o zakonu prema kojemu je Brexit 31. oktobra protuzakonit osim ako ne bude izglasan sporazum o izlasku iz članstva u Evropskoj uniji s Bruxellesom.

Prema rezultatima glasanja, 21 član Konzervativne stranke odmetnuo se od Johnsona, što je više od 15-ak koliko se čitavo vrijeme očekivalo.

U prvoj reakciji, Boris Johnson je najavio da će u proceduru uputiti zahtjev za raspisivanjem parlamentarnih izbora. Lider opozicionih laburista Jeremy Corbyn takav je zahtjev podržao, ali samo pod uslovom da prije toga bude održano glasanje o prijedlogu da je Brexit 31. oktobra bez sporazuma protuzakonit.

Predsjednik Donjeg doma britanskog Parlamenta odobrio je u utorak, 2. septembra hitnu raspravu o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije bez sporazuma na traženje zastupnika koji žele blokirati takav scenarij.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije