Masovni protesti u Ujedinjenom Kraljevstvu: Zaustavite državni udar

Anadolija
Masovni protesti u Ujedinjenom Kraljevstvu: Zaustavite državni udar
FOTO: AA / Protesti u UK

Masa građana se okuplja u Londonu i drugim gradovima u Ujedinjenom Kraljevstvu na protestima protiv suspenzije Parlamenta premijera Borisa Johnsona neposredno prije isteka roka za Brexit.

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se u blizini Johnsonove rezidencije u ulici Downing Street u centru Londona, dok su drugi protestovali u Belfastu, Yorku i drugim gradovima kako bi pokazali odlučnost da blokiraju Brexit bez dogovora.

Britanski parlament će biti suspendiran: "Ovo je državni udar..."

Demonstranti su šokirani Johnsonovom odlukom da suspenduje rad Parlamenta na nekoliko sedmica u trenutku kada se trebala voditi rasprava o Brexitu.

Protesti u UK - undefined

FOTO: AA: Protesti u UK

U Londonu su uzvikivali "Borise Johnson, sram te bilo". Neki su nosili transparente s natpisima "Zaustavite državni udar", misleći na potez premijera za koji smatraju da je prijetnja britanskoj demokratiji.

Proteste su organizovale grupe koje se protive britanskom napuštanju Evropske unije "Još jedna Evropa je moguća" i "Momentum", udružene sa opozicionom Laburističkom strankom. Grupu su pozvale svoje članstvo da "zauzmu mostove i blokiraju ceste".

Protesti u UK - undefined

FOTO: AA: Protesti u UK

Organizatori kažu da se protesti planirani na više od 30 lokacija u Engleskoj, Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj.

Posljednji rok za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije je 31. oktobar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije