Inicijative / Evropska komisija razmatra zabranu korištenja plastičnih kesa

13. 01. 2020. u 08:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 21

Evropska komisija razmatra zabranu korištenja plastičnih kesa i priprema nove zahtjeve za proizvođače.

„Želimo proširiti pravila za plastiku za jednokratnu upotrebu i trenutno istražujemo u kojem smjeru bi to bilo moguće. Bitan korak bi bio, na primjer, zabraniti plastična pakovanja ili propisati korištenje recikliranu plastiku“, rekao je komesar EU za okolinu i okeane Virginijus Sinkevičius u intervjuu za njemački list Die Welt.

Nova EU uredba o plastici za jednokratnu upotrebu prijeti tržištu vrijednom 10 milijardi dolara, pri čemu su polipropilen i polistiren najviše izloženi plastici, ističe Bloomberg.

Direktiva o jednokratnoj upotrebi plastike kojom se zabranjuju plastični proizvodi kao što su pribor za jelo, miješalica, slamke, štapići za uši i neke posude, donesena je prošle godine.

Evropska komisija istražuje i kako bi se proizvođači proizvoda kao što su gume ili kozmetika mogli obavezati da dramatično smanje mikroplastiku u svojim proizvodima.

„Mikroplastika je u našoj agendi. Do kraja godine napravićemo detaljnu listu proizvoda koji sadrže mikroplastiku ili koriste mikroplastiku“, rekao je Sinkevičius.

NEMA KOMENTARA