Ukoliko u ovoj državi koristite plastične kese, kaznit će vas s 38.000 dolara

Radiosarajevo.ba
Ukoliko u ovoj državi koristite plastične kese, kaznit će vas s 38.000 dolara
Osam miliona tona plastike, među kojima su i kese, godišnje dospije u okeane. Ukoliko se to nastavi, u okeanima će do 2050. godine biti više plastike nego ribe.

U Keniji je od četrvtka stupila na snagu zabrana korištenja plastičnih kesa, a onima koji prekrše naredbu prijeti maksimalna kazna od 38.000 dolara ili četiri godine zatvora.

Zabrana se odnosi na korištenje, proizvodnju i uvoz plastičnih kesa, a minimalna kazna iznosi 19.000 dolara ili do godinu dana zatvora, saopštila je vlada u Keniji, a prenosi agencija AP.

Od zabrane su, ipak, izuzeti oni koji proizvode plastične kese u industrijske svrhe.

Tanke plastične kese razbacane su svuda po ulicama kenijske prijestonice, Najrobiju, i preplavile su deponije, zbog čega su tamošnje vlasti najavile nove mjere, jer plastične kese, kako je saopšteno, štete okruženju, blokiraju kanalizaciju i ne mogu se razgraditi.

Kamerun, Gvineja Bisao, Mali, Tanzanija, Uganda, Etiopija, Mauritanija i Malavi su među afričkim zemljama koje su uvele ili najavile takvu zabranu.

Samo supermarketi u Keniji distribuiraju oko 100 miliona plastičnih kesa svake godine, prema podacima Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP).

Osam miliona tona plastike, među kojom su i kese, godišnje dospije u okeane. Ukoliko se to nastavi, u okeanima će do 2050. godine biti više plastike nego ribe, upozorava UNEP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije