FBiH treba novi Zakon o zaštiti okoliša: Hitno smanjiti zagađenje zraka

Fena
FBiH treba novi Zakon o zaštiti okoliša: Hitno smanjiti zagađenje zraka
AA / Tetovo i Tuzla snažno se oslanjaju na ugljen lignit, koji jako onečišćuje okoliš
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnoj sjednici usvojio je više zaključaka u vezi s novim Zakonom o zaštiti okoliša, s posebnim osvrtom na monitoring kvalitete zraka.

Ovi zaključci doneseni su na osnovu tematske rasprave o zagađenju zraka u FBiH, koja je održana prošle sedmice, a Parlament FBiH je kao najvažniji istaknuo donošenje novog Zakona o zaštiti okoliša FBiH, kao i odgovarajuće podzakonske akte.

Zaključeno je kako svi ti zakoni trebaju biti usklađeni s odgovarajućim direktivama u zemljama EU, te da se posebna pažnja posveti sistemu izdavanja okolinskih dozvola i sistemu monitoringa kvaliteta zraka.

Zaključcima je Federalno ministarstvo za turizam i okoliš obavezano da svakih šest mjeseci izvještava Parlament Federacije BiH o tome kako operateri ispunjavaju uvjete iz već izdatih okolinskih dozvola. Također, resorno ministarstvo će biti nadležno da u roku od tri mjeseca uskladi sve zakone koji regulišu oblast prekršaja, te da propišu sankcije za zagađivače u FBiH.

Novac iz Fonda za zaštitu okoliša i sredstva koja operateri na ime zagađenja uplaćuju lokalnoj zajednici, treba namjenski usmjeriti samo za projekte čiji je cilj manja zagađenost i poboljšanje stanja u oblasti okoliša, naredni je zaključak Predstavničkog doma.

Zaključeno je i kako treba osigurati sistem kontrole emisija čestica u zrak, uspostavom katastra zagađivača, ali i da treba dopuniti odgovarajuće podzakonske akte o pragovima uzbune za lebdeće čestice PM 2,5 i PM 10, te propisane pragove revidirati i uskladiti s vrijednostima u gradovima EU.

Zaključcima Predstavničkog doma naređen je pojačan inspekcijski nadzor na svim nivoima te kadrovsko pojačanje sektora za zaštitu okoliša pri Federalnom ministarstvu za turizam i okoliš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije