Par-nepar / Epizoda uzbune: Sutra u Sarajevu voze samo vozila sa neparnim tablicama

24. 12. 2016. u 16:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zbog alarmantnog zagađenja zraka štetnim česticama prašine PM10 u Kantonu Sarajevo (KS), Operativni štab Vlade KS proglasio je epizodu uzbune.

To je potvrdio ministar prostornog uređenja, građenja i okoliša Čedomir Lukić koji je na čelu ovog štaba za Avaz. Na današnjem sastanku ocijenjeno je da su se stekli uslovi za proglašenje uzbune.

"Uveli smo mjeru da se maksimalno poveća kapacitet javnog gradskog prijevoza", rekao je Lukić.

Prema njegovim riječima, druga mjera je da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko jednog megawatta koja koriste prirodni gas smanje temperaturu za još jedan stepen.

"Treća mjera zabrane odnosi se na motorna vozila. Sutra od 7 sati pa do ponoći, u KS je zabrana saobraćaja za vozila sa zadnjim parnim brojem. Dakle, sva vozila čija se registracija završava brojevima 0, 2, 4, 6, 8 imaju zabranu kretanja po KS. Od ponoći zabrana će se odnositi na neparne brojeve. Narednih dana promjena će biti u ponoć i tako dok bude trajala epizoda uzbune", dodao je Lukić.

Ova zabrana ne odnosi se na vozila policije, Ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, taxi vozila, hitne, vatrogasaca, komunalnih preduzeća, vozila inspekcijskih organa, te vozila sa diplomatskim tablicama.

Tagovi: kvaliteta zraka

KOMENTARI (4)