Zrak zagađen, smanjite kretanje: Šta poručuju ljekari, inspekcija, ekolozi

H. A., L. R.
Zrak zagađen, smanjite kretanje: Šta poručuju ljekari, inspekcija, ekolozi
Građanke i građani Bosne i Hercegovine, a posebno Kantona Sarajevo - oprezno.

Opće stanje kvaliteta zraka je izuzetno nepovoljno, tim više što u pojedinim gradovima ova epizoda zagađenja traje s vrlo kratkim prekidima već gotovo mjesec i pol.

Ovakvo stanje je izuzetno nepovoljno za zdravlje građana jer dugoročna izloženost povišenim koncentracijama lebdećih čestica može izazvati i ozbiljne zdravstvene posljedice, naglašeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Kako su za Radiosarajevo.ba potvrdili iz JU Zavoda za javno zdravstvo KS-a, od sinoć, nasreću, bilježi se pad koncentracije lebdećih čestica u zraku.

"Tokom jučerašnjeg dana, 21. decembra približavali smo se proglašenju druge epizode upozorenja, te smo imali vrijednosti preko 300 ug/m3, kako su pokazale referentne stanice, Vijećnica i Ilidža. Na Otoci su bile ispod 300. No, tokom noći došlo je do blage promjene koncentracije zagađujućih markera, tako da u KS-u nemamo uvjete za proglašenje druge epizode", rekla je Sanela Salihagić, rukovoditeljica sanitarne hemije u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. 

Do 7 sati jutros na Vijećnici je izmjereno 144ug/m3 , a na mobilnoj stanici 230ug/m3.

"Trenutno ne postoji adekvatna zaštita"

"Stanica na Bjelavama proradila je i vrijednosti u toku današnjeg dana kreću se do 178ug/m3, i to su još uvijek dosta visoke vrijednosti za građane KS-a", ističe Salihagić.

Dakle, za građane KS-a je na snazi još uvijek prva epizoda pripravnosti i preporuka je da se što više smanji kretanje.

Obične papirne, hirurške maske, šalovi i slično, ne mogu pružiti nikakvu zaštitu. Samo maske s oznakom N95 (USA standard), odnosno EN-149 i FFP2 ili FFP3 (evropski standard), mogu pružiti učinkovitu zaštitu od lebdećih čestica, pod uvjetom da se pravilno postave i nose.

"Što se tiče zaštite, trenutno u KS-u ne postoji adekvatna zaštita. Ovakav zrak ne bi trebao značajnije utjecati na zdravu populaciju, ali mi iz Zavoda za javno zdravstvo, prvenstveno u ovakvim situacijama, savjetujemo osjetljive i ugrožene kategorije stanovništa da moraju u svakom obliku, kako je moguće, smanjiti kretanje i izloženost", istaknula je Sanela Salihagić.

Složio se i Anes Podić, iz Udruženja građana EKO Akcija, kad je zagađenje zraka u pitanju, jučerašnji dan je bio najgori ove zime.

"Slično stanje je i danas. Također, građanima savjetujemo da se što manje kreću. Nadležni bi morali poduzeti konkretne akcije da zaštite školsku djecu, jer imamo mnogo gore stanje nego prošle godine. Prošle zime, 23 decembra, zbog visokog zagađenja škole u Sarajevu bile su zatvorene", rekao je Podić.

Ono što je naglasila Sanela Salihagić iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a, iako se u cijelom svijetu građanima preporučuje da koriste javni gradski prijevoz, kod nas je teška situacija.

"Evo ovoga jutra, tramvaji nisu radili, građani su bili primorani da koriste privatna vozila, te da se snalaze", dodaje Salihagić.

Bitno je istaknuti da u KS-u ima mnogo individualnih ložišta, tako da građani nisu svjesni da u njihovim domovima znak zna biti mnogo zagađeniji nego vani. 

Kolike su kazne i šta kaže inspekcija

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove gdje smo doznali da je od 7. decembra 2016, zbog povećanih vrijednosti čestica prašine u zraku, proglašena epizoda PRIPRAVNOST, inspekcija kontrolira primjene interventnih mjera, kao i primjene planova interventnih mjera, koje donose potencijalni zagađivači, a koji u okviru propisanih mjera imaju obavezu, između ostalog, smanjiti produkciju toplotne energije.

Također, komunalna inspekcija donijela je naredbu o intenziviranju aktivnosti kantonalnih javnih komunalnih poduzeća Park i Rad na čišćenju saobraćajnica i drugih javnih površina radi smanjenja emisije prašine PM 10.

„Posebno je naređeno intenziviranje kontrole komunalnih redara KJKP Rad u vezi s emisijom prašine koja dolazi s gradilišta, odnosno vezano za prljanje javnih površina i saobraćajnica vozilima koja se koriste za potrebe gradilišta.

Toplane i drugi subjekti, koji se bave proizvodnjom i distribucijom toplotne energije, obavezni su smanjiti temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za 1 stepen celzija, a postrojenja za sagorijevanje preko jednog megavata, koja koriste čvrsta goriva i teška ulja za zagrijavanje, da smanje produkciju toplotne energije za minimalno 2 stepena celzija“, rečeno nam je u Upravi.

Tvrde da su do sada urađene kontrole pokazale da se izdata rješenja provode, kao i da je postupano prema naredbi o smanjenju produkcije toplote.

„Kako bi se što prije prevazišla trenutna situacija, koristimo se prilikom da pozovemo sva pravna i fizička lica, kao i sve građane Sarajeva da se pridržavaju mjera koje su propisane u proglašenoj epizodi, te da se uzdrže od svih radnji i aktivnosti koje mogu utjecati na pogoršanje kvaliteta zraka“, ističu i dodaju da je za pravno lice, koje ne postupi u skladu s odredbama Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka KS-a, predviđena novčana kazna od 1.000 do 5.000 KM, dok za odgovorno lice u pravnom licu, kao i za fizička lica, novčana kazna iznosi od 500 do 1.000 KM.

Čestice koje uzrokuju srčane bolesti, astmu i karcinom

Zagađenje zraka odgovorno je za 467 hiljada umrlih diljem Evrope, upozoreno je iz Evropske agencije za okoliš (EEA). Navode da je oko 85 građana koji žive u urbanim sredinama izloženo PM2.5 česticama koje su na izuzetno visokom i opasnom nivou, prema Svjetskoj trgovinskog organizaciji (WHO).

Ove čestice su premale da se vide ili namirišu, ali su izrazito opasne te uzrokuju srčane bolesti, astmu i karcinom. EEA upozorava i da je otrovni gas dušik-dioksid (NO2) – koji oslobađaju vozila i sistemi centralnog grijanja odgovoran za oko 71 hiljada umrlih u toku godine.

Izvršni direktor EEA Hans Bruyninckx kaže da se radi o "neprihvatljivoj šteti spram ljudskog zdravlja i okoliša". Inače, opasne PM čestice ulaze u pluća, uzrokuju upalu i iritaciju, a pojedine mogu ući u vaš krvotok. Pored srčanih i plućnih bolesti, zagađenje zraka može negativno uticati na jetru, slezenu, centralni nervni sistem, mozak i reproduktivne organe.

Također, čestice PM2.5 i PM10, upozoravaju iz EEA, mogu smanjiti vaš imunitet te vas učiniti podložnijim virusnim i bakterijskim patogenima. Posebno ugrožena su djeca – jedno istraživanje, koje je trajalo šest godina, pokazalo je da mališani koji žive u zagađenim naseljima imaju deset posto manji kapacitet pluća, a šteta može biti trajna...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije