Dramatično zagađenje: Jutrošnji zrak u Sarajevu opasan za zdravlje

N. K.
Dramatično zagađenje: Jutrošnji zrak u Sarajevu opasan za zdravlje
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u posljednjih sedam dana kvaliteta zraka bila je veoma loša.

Prema podacima na stranici Zrak - Eko akcija, od 14. do 20. decembra zrak nije bio siguran za zdravlje.

Posljednjih sedam dana, na osnovu mjerenja, u Sarajevu je veoma loša kvaliteta zraka, a posebno je veliki stepen zagađenja prisutan bio jučer (utorak).

Tabela_Indeks_Zraka.JPG - Dramatično zagađenje: Jutrošnji zrak u Sarajevu opasan za zdravlje

Prema jutrošnjim podacima od 8 sati, zrak u Sarajevu je vrlo nezdrav i indeks kvalitete zraka iznosi 258.

"Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka van. Kod osoba s respiratornim oboljenjima, poput astme, moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva! Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani!", upozoreno je iz Eko akcije.

Pogledajte kakva je situacija u ostalim bh. gradovima - OVDJE.

U Tuzli, Lukavcu i Živinicama su jučerašnje koncentracije bile značajno niže nego u prethodnim danima, međutim i dalje su visoke. U ostalim gradovima situacija je slična jučerašnjoj.

U Zenici su zabilježene vrlo visoke koncentracije sumpordioksida - srednja dnevna vrijednost iznosila je više od 400 mikrograma (granična vrijednost 125 ug/m3), a maksimalna satna vrijednost prelazila je 700 mikrograma.

U Goraždu i Jajcu koncentracije sumpordioksida su ostale u okviru graničnih vrijednosti, a koncentracije lebdećih čestica su ih prekoračile.

Kvalitet zraka u ta dva grada ostaje i dalje znatno manje narušen nego u Tuzli, Lukavcu, Zenici i Sarajevu.

Nešto niže vrijednosti prašine i sumpordioksida jutros su zabilježene u Lukavcu i Tuzli, ali u toku dana se očekuje njihov ponovni porast. U Zenici i Sarajevu i jutros je zadržan trend vrlo visokih koncentracija zagađujućih materija u zraka kao i jučer. 

U naredna tri dana se ne očekuju značajno poboljšanje meteoroloških uvjeta s aspekta kvaliteta zraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije