Hoće li se kvalitet zraka popraviti u naredna tri dana?

Fena
Hoće li se kvalitet zraka popraviti u naredna tri dana?
Rezultati mjerenja kvaliteta zraka u gradovima u kojma se vrši monitoring jutros pokazuju da su zadržani slični trendovi na svim mjernim mjestima kao i jučer.

Tokom jučerašnjeg dana je slično stanje kvaliteta zraka u gradovima u kojma se vrši monitoring kao i nekoliko prethodnih dana. Na svim mjernim mjestima zabilježena su prekoračenja graničnih i tolerantnih vrijednosti koncentracija lebdećih čestica.

Najviše koncentracije lebdećih čestica su u Sarajevu i u toku jučerašnjeg dana su se povećavale u odnosu na prethodni dan. Srednje dnevne vrijednosti na tri gradske stanice su bile iznad 400 ug/m3 (propisana granična vrijednost iznosi 50 ug/m3), saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Sarajevu nisu zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti za sumpordioksid, ali jesu za azotne okside na stanicama Otoka i Ilidža.

U Zenici su takođe vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica u zraku – srednje dnevne koncentracije iznosile su od 300 – 330 ug/m3. U Zenici su na svim mjernim mjestima zabilježene vrlo visoke i nezdrave koncentracije sumpordioksida u zraku, i dnevne vrijednosti su se kretale između 600 i 700 ug/m3.

Slično stanje je i u Kaknju, međutim Federalni hidrometeorološki zavod nema direktan uvid u podatke izmjerene na općinskoj stanici.

U Tuzli i Živinicama su koncentracije sumpordioksida i lebdećih čestica bile nešto niže od zeničkih, ali su i u tom gradu zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti za ove polutante na svim mjernim mjestima.

U Lukavcu su koncentracije sumprodioksida jučer bile nešto niže od propisane granične vrijednosti.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda napominju da se u Tuzli, Lukavcu i Živinicama vrše mjerenja lebdećih čestica promjera manjeg o 2.5 mikrometra (PM2.5), za koje nisu propisane granične vrijednosti.

"Zakonom su propisane vrijednosti za čestice promjera do 10 mikrometara ( PM10) , međutim kako u ukupnoj sumi ukupna koncentracija PM10 čestica može biti samo veća od izmjerenih koncentracija PM2.5 tako možemo smatrati da je došlo do prekoračenja propisanih vrijednosti za ove polutante",navodi se u saopćenju.

U Jajcu i Goraždu takođe je mjereno prekoračenje graničnih vrijednosti lebdećih čestica PM10, dok su koncentracije sumpordioksida ostale relativno niske.

"Opšti meteorološki uslovi koji vladaju u većem dijelu Bosne izuzetno su nepovoljni s aspekta kvaliteta zraka i u naredna tri dana ne očekujemo značajnije promjene. U području Hercegovine i zapadne Bosne ne vrše se mjerenja kvaliteta zraka, međutim zbog mnogo povoljnijeg geografskog položaja i drugih faktora koji utiču na kvalitet zraka u tim krajevima se ne očekuje značajno narušavanje kvaliteta zraka, bar ne u obimu i trajnosti kakvo se očekuje u dolinsko-kotlinskim krajevima Bosne", navode iz FHMZ.

Dodaju da su zdravstvene institucije nadležne za izdavanje obavijesti i savjeta građanima o ovom pitanju kao i upute o ponašanju građana u ovakvim situacijama.

Kantonalna okolišna ministarstva i općinske službe su nadležne za poduzimanje koraka i mjera za smanjenje zagađenja zraka u cilju zaštite zdravlja svojih građana, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije