Iz Zavoda za javno zdravstvo: Od čega zavisi utjecaj zagađenog zraka na zdravlje?

Fena
Iz Zavoda za javno zdravstvo: Od čega zavisi utjecaj zagađenog zraka na zdravlje?
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Zavod  za  javno  zdravstvo Kantona Sarajevo saopćio je da je utjecaj polutanata u okolišu na ljudsko zdravlje kompleksno pitanje i zavisi od niza faktora.

Od njih svakako treba uzeti u obzir i dužinu izloženosti, visinu koncentracija i vrste polutanata.

"Svjesni smo da je potrebno skrenuti pažnju javnosti i institucija na stanje kvaliteta zraka i da zaista ima prostora za poboljšanja, ali nekad načini nisu ispravni i vode do dezinformiranosti javnosti", navodi se u saopćenju.

Kao povod za oglašavanje navode pojave različitih tumačenja stanja kvaliteta zraka, preko drugačijih interpretacija u medijima do proglašenja Sarajeva najzagađenijim gradom u BiH putem indeksiranja kvaliteta zraka u gradovima BiH.

"Indeksiranje kvaliteta zraka svrstava se u ocjenjivanje kvaliteta zraka za čiju nadležnost za nivo Federacije BiH ima Federalni hidrometerološki zavod kao referentna institucija i da nije dobro ni za građane niti za sam monitoring kvaliteta zraka proizvoljno oglašavanje institucija koje nemaju nadležnosti niti raspolažu validnim podacima o stanju kvaliteta zraka", ističe se u saopćenju koje prenosi Press služba KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije