Kako smog utječe na mozak odraslih ljudi

Radiosarajevo.ba
Kako smog utječe na mozak odraslih ljudi
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Smog zamagljuje umove odraslih te pogoduje i ubrzava kognitivno propadanje koje se povezuje sa starenjem.

Prema riječima stručnjaka, inicijative za poboljšanje kvalitete zraka u našim gradovima mogle bi biti važna strategija za smanjenje kognitivnog propadanja kod starijih osoba. Stručnjaci su prikupljali podatke od 780 učesnika u dobi od 55 i više godina na početku istraživanja.

Njihove kognitivne funkcije mjerene su kroz niz testova, kao što su matematički i memorijski testovi, a  onda je svaki ispitanik dobio ocjenu kojom se kvantificirao stepen kognitivnog propadanja na temelju grešaka u testovima.

Ovi podaci uspoređeni su s podacima o nivou onečišćenosti zraka u četvrti u kojoj živi svaki subjekt. Ailshire i kolege otkrili su da je prosječna koncentracija smoga (osobito čestica promjera PM2.5) u četvrtima iznosila 13.8 mikrograma po kubnom metru zraka, što je iznad praga postavljen od strane regulatornih agencija poput Američke agencije za zaštitu okoliša, a koji iznosi 12 mikrograma.

Također je utvrđeno kako su subjekti koji žive u najzagađenijim četvrtima imali i najviše grešaka na testovima. Oni s razinom zagađenja iznad 15 mikrograma po kubnom metru zraka imali su i do 1.5 puta veću učestalost grešaka od onih koji žive u četvrtima gdje zagađenje ne prelazi 5 mikrograma po kubnom metru zraka.

Ovo su nalazi studije koja je objavljena u časopisu The Journals of Gerontology Series.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije