Zagađenje zraka opasnije je za djecu u automobilima nego vani

Radiosarajevo.ba
Zagađenje zraka opasnije je za djecu u automobilima nego vani
Djeca su izložena toksičnom zraku u automobilima jer je zagađenje mnogo veće u vozilima nego vani, upozorava profesor David King.

King poručuje roditeljima da je mnogo zdravije za djecu da hodaju ili voze bicikl do škole, nego da borave u zagađenom vozilu.

Britanska vlada suočava se sa trećom tužbom jer se odbija pozabaviti sa nelegalnim nivoima zagađenosti zraka u zemlji koje oštećuje dječija pluća u razvoju. 

"Djeca koja sjede na zadnjim sjedištima izložena su opasnim nivoima zagađenja. Možda je vaše auto čisto, ali vaša djeca sjede u kutiji koja sakuplja sve toksične gasove iz vozila u vašoj blizini", kaže King.

On tvrdi da je nova legislativa zabrane pušenja u automobilima dobila veliku podršku.

"Pa zbog čega dopuštamo djeci da udišu toksična isparavanja na zadnjem sjedištu? Da vozači znaju kakvu štetu nanose djeci, prestali bi odmah", poručuje King.

Niz eksperimenata (još od 2001. godine) je pokazalo da su vozači izloženi većem nivou zagađenja nego oni koji voze bicikla ili hodaju.

Profesor Stephen Holgate, ekspert za astmu na Univerzitetu Southampton tvrdi da je zagađenje u automobilu veće 12 puta. 

"Djeca su ranjivija od odraslih, jer zagađenje utječe na njihova pluća i može uzrokovati astmu i druge bolesti respiratornog sistema. Mnoge su koristi obične šetnje ili vožnje bicikla, no roditelji vjeruju da su zaštitili djecu ako su ih stavili u automobil. Naša vlast nije ozbiljno shvatila zagađenje. Mislim da je užasno što još uvijek nisu ništa napravili da zaštite zdravlje kako djece, tako i odraslih", tvrdi Holgate.

Naučnik Ben Barratt, sa koledža King u Londonu, izmjerio je 2014. godine izloženost ljudi koji su putovali automobilom, biciklom, autobusom ili koji su hodali do svog cilja.

"Vozač automobila je najviše izložen zagađenju. Isparavanja iz vozila ispred i iza ulaze u automobil i zadržavaju se unutra. Nije tačno da možete izbjeći zagađenje sjedeći u automobilu.

Studije iz Barcelone i Californije pokazale su da zagađenje utječe na koncentraciju kod djece, te oštećuje njihov DNK i imuni sistem.

Nivoi dušikovog dioksida (NO2) koje emitiraju većinom dizel vozila, van su legalne granice u 90 posto urbanih područja Velike Britanije. Oni uzrokuju 23.500 uranjenih smrti godišnje.

Okolišna pravna firma ClientEarth već je porazila britansku vladu dva puta zbog nedostatka zakona o zagađenju. No, sada ih tuže i treći put jer su njihove nove mjere potpuno neadekvatne, piše Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije