Zagađenje zraka i pješčana prašina guši stanovnike Pekinga

Radiosarajevo.ba
Zagađenje zraka i pješčana prašina guši stanovnike Pekinga
Pravi vrtlog prašine zahvatio je veliki dio sjeverne Kine, uključujući i glavni grad Peking, u novoj krizi sa zagađenjem zraka koja je pogodila ovu zemlju, prenosi BBC.

Zagađenje zraka skočilo je značajno iznad granice koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, a vlasti savjetuju stanovnike da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prozoru, a starijim osobama i djeci preporučuju ostanak doma.

Ovaj vrtlog prašine zahvatio je i susjednu Mongoliju, kao i nezavisni region Mongolije unutar Kine,

Vlasti izvještavaju kako će ovakva situacija potrajati sve do petka, a stanovnici se upozoravaju, posebno učesnici u saobraćaju, zbog velikog smanjenja vidljivosti tokom dana. Cijela situacija traje još od ranog jutra u srijedu, a ovo je samo još jedna u nizu kriza zagađenja zraka, koje su u posljednjih nekoliko godina pogodile kineske gradove.

Grijanje na ugalj i pješčane oluje itekako utječu na ovo zagađenje, a sve to dodatno doprinosi klimatskim promjenama koje su itekako vidljive u ovoj regiji.

Vlasti već godinama pokušavaju preokrenuti procese zagađenja zraka, sađenjem više drveća, što je samo jedna od mjera prekidanja zagađenja, ali to nikako ne doprinosi jer je u posljednje dvije godine gotovo konstantno na snazi "crveno upozorenje", zbog velikog zagađenja, posebno u Pekingu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije