Satelitski snimci dokazuju: Sjeverna Koreja provodi nova nuklearna testiranja

Radiosarajevo.ba
Satelitski snimci dokazuju: Sjeverna Koreja provodi nova nuklearna testiranja
EPA / S proslave Dana sunca u Pyongyangu
Satelitski snimci od 25. aprila, lokacije na kojoj Sjeverna Koreja provodi nuklearna testiranja, prikazuju radnike koji crpe vodu na sjevernom dijelu postrojenja.

Satelitski snimc prikazuju nove aktivnosti u Punggye-riju, lokaciji na kojoj Sjeverna Koreja provodi svoja nuklearna testiranja, tvrde u srijedu analitičari sa sjedištem u SAD-u, u trenutku kad je napetost posebno povećana na Korejskom poluotoku.

Snimke od 25. aprlia prikazuju radnike koji crpe vodu na "sjevernom dijelu postrojenja", tvrde analitičari s "38 North", internetske stranice koja prati zbivanja u Sjevernoj Koreji. Isti stručnjaci procijenili su polovicom aprila da je postrojenje Punggye-ri "pokrenuto i spremno", spominjući "stalnu aktivnost oko sjevernog dijela".

Istraživači se pitaju ovog puta nije li testiranje otkazano s obzirom da su brojne osobe raspoređene po postrojenju.

Analitičari ne znaju "pokazuju li te aktivnosti da je testiranje otkazano, da je postrojenje na stand-byju ili je sve spremno za testiranje", nastavlja "38 North" koji ovisi o Američko-korejskom institutu sa Univerziteta Johns Hopkins u Baltimoreu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije