Trump: Moguć je veliki sukob sa Sjevernom Korejom

Radiosarajevo.ba
Trump: Moguć je veliki sukob sa Sjevernom Korejom
EPA / Arhiv
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak kako je moguć veliki sukob sa Sjevernom Korejom zbog njezina nuklearnog i raketnog programa, no rekao je da preferira diplomatsko rješenje spora.

"Postoji mogućnost da dođe do velikog sukoba sa Sjevernom Korejom. Apsolutno", rekao je Trump u intervjuu uoči svog 100 dana u predsjedničkoj fotelji, prenosi Hina.

Ipak, dodao je kako želi mirno riješiti krizu koja je opterećivala više američkih predsjednika te da je put kojim su on i njegova administracija krenuli priprema niza novih ekonomskih sankcija, ali da vojna opcija nije isključena.

"Voljeli bismo stvar riješiti diplomatski, ali to je vrlo teško", rekao je Trump.

Istakao je da bi Južna Koreja trebala platiti trošak američkog THAAD sistema proturaketne odbrane, koji je procijenio na milijardu dolara. Ocijenio je da je Sjeverna Koreja najveći svjetski izazov i pohvalio kineskog predsjednika Xi Jinpinga za pomoć u pokušaju utjecaja na Pjongjang. 

Trump je dao intervju dan nakon što su on on i njegovi savjetnici za nacionalnu sigurnost izvijestili američke zastupnike o sjevernokorejskoj prijetnji, a dan prije nego što će državni sekretar Rex Tillerson pritisnuti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda po pitanju sankcija koje bi dodatno izolirale Pjongjang, zbog njegova nuklearnog i raketnog programa.

Trumpova administracija u srijedu je proglasila Sjevernu Koreju glavnom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i prioritetom vanjske politike

Upitan smatra li sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una razumnim, rekao je kako polazi od pretpostavke da on to jest, primijetivši da je Kim preuzeo vlast u ranim godinama te da ima tek 27 godina i da su to godine u kojima nije lako vladati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije