EU poručila vlastima Kosova: Odmah povucite takse na proizvode iz BiH i Srbije

Beta
EU poručila vlastima Kosova: Odmah povucite takse na proizvode iz BiH i Srbije
Foto: EU / Hahn, Haradinaj i Mogherini
EU je izrazila "duboko žaljenje" zbog odluke Vlade Kosova o povećanju carina od 100 posto na uvoz iz BiH i Srbije, kao i nametanje necarinskih prepreka.

EU je ponovo "snažno" zatražila da se te mjere odmah povuku. To se navodi u saopćenju poslije zasjedanja Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo u Brusselsu.

Zbog odbijanja kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da prihvati zahtjev EU-a otkazana je konferencija za novinare, koju su čelnici EU Federica Mogherini i Johannes Hahn trebali održati s Haradinajem. 

U saopštenju EU-a se podvlači da "uvođenje ovakvih taksi šteti ekonomskim interesima Kosova i njegovog stanovništva, smanjuje trgovinu i privlačnost Kosova kao mjesta za ulaganja i poslove". 

"Svako spriječavanje trgovine mora da se riješi u sklopu nadležnih tijela i mehanizama, uz predusretljivo učešće svih strana i u duhu regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa", stavila je do znanja EU. 

Europska unija je takođe predočila da "svi već postignuti sporazumi u dijalogu (Beograd-Priština) moraju neodložno biti sprovedeni, a posebno 2015. godine sklopljeni sporazum o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom". 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije