EU predložila rješenje da proizvodi iz BiH i Srbije bez taksi ulaze na Kosovo

Tanjug
EU predložila rješenje da proizvodi iz BiH i Srbije bez taksi ulaze na Kosovo
Foto: EU / Federica Mogherini i Johannes Hahn
Visoka predstavnica EU Federica Mogherini, komesar Johannes Hahn i komesarka za trgovinu Margareta Malmström uputili su zajedničko pismo kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju.

U pismu objašnjavanju stav EU da tarife na robu iz Srbije i BiH moraju biti hitno povučene, potvrdila je portparolka EU Maja Kocijančič.

"U pismu je ponovljena ponuda komesara Hahna kako rešavati pritužbe Prištine o funkcioniranju Cefta sporazuma na odgovarajući način," rekla je Kocijančič, ne navodeći detalje.

U rješenju bi, između ostalog, naziv "Unmik" u Cefta, bio zamijenjen s "Kosovo*".

Predstavnici EU, međutim, kao znak dobre volje zahtijevaju da prije ponedjeljka, 17. decembra, kada je u Brusselsu sjednica Savjeta SSP, da Kosovo privremeno obustavi izvršenje odluke o tarifama na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, javlja Koha.

Ipak, elektronski mediji u Prištini prenose da kosovska vlada neće prihvatiti kompromis.

Savjetnik Ramuša Haradinaja Avni Arifi potvrdio je da je vlada dobila pismo na koje će premijer odgovoriti u ponedeljak.

"Pismo neće sadržati nikakve drugačije stavove koji već nisu poznati građanima Kosova. Sve pozicije Vlade poznate su građanima", rekao je Arifi.

Mediji zaključuju da će na osnovu ove izjave, odgovor Mogherinijevoj i drugim komesarima EU biti negativan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije