EPP pomaže radikalnom Viktoru Orbanu da sačuva vlast u Mađarskoj

Radiosarajevo.ba
EPP pomaže radikalnom Viktoru Orbanu da sačuva vlast u Mađarskoj
Kritike kažu da podrška Europske narodne partije (EPP) premijeru Mađarske Viktoru Orbanu umanjuje napore Europske unije da zaštiti vladavinu zakona u Mađarskoj.

Europska moćna alijansa desnog centra Europska narodna partija optužena je da pruža političku zaštitu autokratskoj vladavini Viktora Orbana uoči izbora u Mađarskoj.

EPP je politički blok koji uključuje stranke Angele Merkel i Jean-Claudea Junckera. Ovaj blok sada je optužen su da podržava Orbanovu partiju Fidesz, unatoč tome što mađarska demokratija nazaduje, zato što ima otvoreni neprijateljski stav prema izbjeglicama, širi dezinformacije o Briselu i zloupotrebljava EU fondove, piše Guardian.

Fidesz i njegov demo-krščanski saveznik KDNP su članice EPP-a, čiji pripadnici kontroliraju devet vlada članica EU, te drže najveći broj mjesta u Europskom parlamentu.

Bivši komesar Europske unije, Mađar László Andor je rekao da je EPP pružila neophodnu zaštitu za Orbana, a on je naglasio ulogu bavarskog CSU-a, sestrinske stranke Merkelovoj CDU.

Njemački CSU odgirao je ključnu ulogu u pranju obraza autokratske vladavine Orbana i samo su ga kritizirali onda kada je Orban otišao u krajnost, primjerice kada je zagovarao ponovno uvođenje smrtne kazne”, navodi Guardian.

Bivši predsjednik Bavarske Horst Seehofer iz CSU-a ugostio je Orbana na partijskom kongresu u januaru ove godine i svog kolegu, Manfreda Webera, šefa kluba EPP-a u Europskom parlamentu. Seehofer je pohvalio premijera Mađarske Viktora Orbana u zaustavljanju izbjeglica.

Joseph Daul, Francuz, koji je predsjednik EPPa, nedavno je na twitteru poželio “sve najbolje” Fideszu i KDNP-u, dodavši “da će Orban i partije desnice nastaviti donositi stabilnosti i prosperitet građanima Mađarske”.

Kritike takve dobronamjerne želje podrivaju napore Europske unije da zaštiti vladavinu zakona u Mađarskoj, za razliku od Poljske gdje desničarska stranka na vlasti nije dio EPP-a.

Andor, koji je povezan sa Socijalističkom partijom Mađarske, je rekao da institucije Europske unije trebaju preduzeti snažnu akciju, kao što je pokretanje postupka i člana 7. A to je prijetnja sankcijama, ukoliko Fiedsz ne bude članica EPP-a.

Tokom 2010. i 2011. godine desio se ogromni zaokret ka desničarskoj ideologiji u Vijeću Europe, što je pomoglo Orbanu da sačuva vlast”, navodi Andor.

Ovakve observacije nisu neobične za Brisel.

“Ako Orban ne bi bio član EPP-a, odmah bi dobio 10 šamara”, rekao je jedan zvaničnik, dodavši da je mađarski lider zna kada se treba stati u radikalnoj retorici.

Orban je opisao EPP kao veliki šator sa dovoljno mjesta za vodeće mađarske desničarske stranke.

“Tačno je da ne pripadamo ‘mainstreamu’ Europske narodne partije, ali ćemo se radije pozicionirati najdesnije što možemo u tom mainstreamu”, izjavio je Orban.

Ali njegova strašna antiizbjeglička i antieuropska retorika upalila je alarme unutar vodećih krugova EPP-a.

Prošlog aprila pozvan je na sastanak sa liderima Europske unije da objasni svoju kampanju “Zaustavimo Brisel”, koja uključuje iznošenje lažnih činjenica o navodnom upitniku o izbjeglicama koje je EU poslala na adrese 8 miliona Mađara.

Zastupnik u Europskom parlamentu Frank Engel iz Luksembruga, jedini je koji se otvoreno zalaže da Orban bude istjeran iz EPP-a.

“Svako bi se privatno složio da ovakva situacija ne može biti nastavljena. Orban ima ozbiljne zaštitnike, oni su u Njemačkoj, posebno u Bavarskoj”, rekao je Engel.

Demokršćani iz Luksemburga kažu da je Orban prevršio svaku mjeru i da treba biti izbačen iz EPP-a.

Jávor Benedek, mađarski zastupnik u Europskom parlamentu, koji dolazi iz opozicione partije Dijalog za Mađarsku, kaže da je EPP omogućila Orbanu da jedno bude u Mađarskoj a drugo u Europskoj uniji.

Orbanova retorika i politički program kompletno su izjednačeni sa radikalnim ekstremističkim ultradesničarskim strankama Europe, ali oni mnogo profitiraju od članstva u EPP, što je pozicioniralo kao konzervativnu stranku, prikrivajući pravu prirodu njihove ideologije”, objasnio je Benedek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije