Briselski kuloari: Grabar Kitarović i Plenković mogući kandidati za predsjednika EK

Hina
Briselski kuloari: Grabar Kitarović i Plenković mogući kandidati za predsjednika EK
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL / Jandroković, Grabar-Kitarović i Plenković

Evropski socijalisti i liberali snažno se protive kandidaturi njemačkog demokršćan Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije, ali pristaju da to mjesto pripadne Evropskoj narodnoj stranci, koja sada traži nove kandidate, a među tim nedeklariranim kandidatima spominje se dvoje najviših hrvatskih dužnosnika Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković, piše danas belgijski dnevni list Le Soir.

Le Soir, koji važi za ugledan i ozbiljan list, piše pozivajući se na neimenovane izvore da EPP traži novog kandidata koji bi mogao dobiti širu podršku.

Tekst potpisuje novinar Jurek Kuczkiewicz, inače vrlo dobar poznavatelj politike u evropskim institucijama, što daje dodatnu težinu ovoj vijesti.

List dodaje da bi Michel Barnier bio kandidat koji bi mogao dobiti podršku za predsjednika Evropske komisije, "ali da nijedan izvor nije spomenuo njegovo ime".

"S druge strane, pojavilo se jedno ime: ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Ime hrvatske predsjednice pojavilo se u posljednja 24 sata, kada je EPP pritisnut potrebom da napusti kandidaturu svog čelnika Manfreda Webera, pojačao potragu u svojim redovima. Šefica države od 2015., sa solidnim ministarskim iskustvom, bila je i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a. Oko nje je veći konsenzus nego oko premijera Plenkovića, koji se također spominje, ali ona ima nešto izraženiji nacionalistički profil", navodi list.

Za Plenkovića list navodi da je "cijenjen među svojim kolegama".

"Ali njega su šefovi država ili vlada iz EPP-a izabrali da ih predstavlja u tripartitnim pregovorima premijera o imenovanju čelnika, što je znak povjerenja. Mogao bi biti korisno i konsenzualno rješenje", navodi list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije