EU / Ann Linde o švedskim mjerama: Umjesto zabrana, oslonili smo se na poslušnost građana

27. 04. 2020. u 15:51:00 Anadolija

Shares: 34

Ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde izjavila je da je vlada te zemlje poduzela adekvatne mjere borbe protiv širenja koronavirusa, a da nije posezala za restriktivnim zabranama, već se oslonila na građansku poslušnost.

Šefica švedske diplomacije Linde je za kazala da su neutemelje kritike koje različiti krugovi upućuju Švedskoj što, po uzoru na većinu evropskih zemalja, nije posegnula za uvođenjem restriktivnim zabrana u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

"Pogrešna je percepcija da se život u Švedskoj odvija normalno i bez promjena. Švedska vlada je u okviru borbe protiv pandemije poduzela oštre mjere. Vlada te mjere nije poduzimala posezanjem za zabranama, već oslanjanjem na poslušnost građana“, kazala je Linde.

Ona je navela primjer da je vlada pozvala građane da za Uskrs ostanu u kućama i ne putuju i da je 96 posto građana poslušalo taj savjet i bez uvođenja klasične zabrane kretanja.

Ističući kako je pandemija ozbiljno ugrozila ekonomski sistem cijele Evropske unije i svijeta, Linde je kazala da je pogrešna i percepcija da bi takozvana švedska strategija borbe mogla rezultirati manjim ekonomskim gubicima u toj zemlji.

"Veliki dio ekonomije Švedske oslonjen je na izvoz u zemlje Evropske unije. Nadamo se da ćemo svi iz ove krize izaći sa što manjim posljedicama", kazala je Linde.

Prema zvaničnim podacima, u Švedskoj je koronavirusom zaraženo 18.700, a umrlo je 2.270 osoba.

NEMA KOMENTARA