Angela Merkel ne odustaje od Balkana

Radiosarajevo.ba
Angela Merkel ne odustaje od Balkana
Foto: EPA-EFE / Angela Merkel

Izjava njemačke kancelarke Angele Merkel, kako prenosi europsko izdanje portala Politiko, predstavlja još jednu potvrdu posvećenosti Berlina proširenju Europske unije, što je nepopularna ideja među nekim članicama EU i mnogim biračima u zapadnoj Europi.

Merkel je govorila u Mađarskoj, na obilježavanju 30. godišnjice takozvanog "Paneuropskog piknika" - simboličnog događaja koji je doveo do masovnog egzodusa stanovnika Istočne Njemačke na Zapad, konačnog pada Željezne zavjese i približavanja zapadne i istočne Europe.

Međutim, kancelarka je naglasila da europsko jedinstvo neće biti zaokruženo dok se cijeli zapadni Balkan ne pridruži Europskoj uniji.

"Ako posmatrate stvari geostrateški i takođe pogledate mapu, vidjećete da će Europa biti istinski ujedinjena samo sa državama zapadnog Balkana", rekla je Merkel novinarima u mađarskom gradu Šopronu, prenosi Glas Amerike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije