EU / Angela Merkel i Viktor Orban: Podrška "novom početku" politike prema migrantima

19. 08. 2019. u 17:39:00 Anadolija

Shares: 15

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Mađarske Viktor Orban u ponedjeljak su razgovarali o mogućim rješenjima migrantske krize i izrazili podršku zajedničkoj politici Evropske unije (EU) o migracijama.

Sastanak je upriličen u sklopu obilježavanja 30. godišnjice "Panevropskog piknika" na granici Austrije i Mađarske, događaja za koji se vjeruje da je 1989. inicirao pad Berlinskog zida. 

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj nakon sastanka u mađarskom gradu Sopronu, kazala kako je Ursula von der Leyen, koja je izabrana za predsjednicu Evropske komisije, već počela razgovore sa zemljama članicama EU o "novom početku", kada je riječ o migracijama.

"Mnogo je toga zajedničkog kada govorimo o borbi protiv uzroka migracije ili razvojnoj pomoći Africi", rekla je Merkel pozdravljajući sporazum o readmisiji izbjeglica koji je 2016. između Turske i EU postignut u cilju zaustavljanja nepravilnih migracija.

Dodala je kako postoje razlike među članicama EU-a u tome kako podijeliti teret novih tražilaca azila.

"Postoje razlike, to je važno. Ali kako bismo riješili osnovne probleme, moramo početi s pitanjima o kojima dijelimo zajednička stajališta i pokušati prevazići razlike", smatra Merkel.

Orban je kazao kako dijeli optimistični stav s kancelarkom Merkel kada kaže da buduća predsjednica komisije nudi novu priliku. Podsjetio je i kako se nedavno sastao s Ursulom von der Leyen.

"Sada vidim da umjesto starih nesuglasica, diskusija može početi u novoj atmosferi i to je veoma ohrabrujuće", smatra Orban.

NEMA KOMENTARA