Alexander Van der Bellen: Od profesora ekonomije do predsjednika Austrije

Anadolija
Alexander Van der Bellen: Od profesora ekonomije do predsjednika Austrije
Pobjedom na predsjedničkim izborima u Austriji održanim u nedjelju, Alexander Van der Bellen dobio je pravo na šestogodišnji mandat na čelu ove zemlje.

Van der Bellenova porodica tokom rata u Rusiji 1919. godine izbjegla je u Estoniju. Njegov otac Rus i majka Estonka izbjegli su u Beč, gdje je sin Alexander rođen 18. januara 1944. godine.

Doktorsku tezu odbranio je na Univerzitetu u Innsbrucku, a od 1976. do 1990. godine Van der Bellen je bio profesor ekonomije na univerzitetima u Innsbrucku i Beču.

Van der Bellen koji je 1970-tih i 1980-tih bio je član Socijal demokratske partije (SPO), 1994. godine izabrane je za zastupnika Partije Zelenih. Prvi put na čelu ove partije našao se 1997. godine i tu funkciju obnašao punih 11 godina. Nakon što je Partija 2008. izgubila na općim izborima, Van der Bellen je podnio ostavku.

Kada je riječ o njegovom životu, Van der Bellen ženio se dva puta i ima dva sina. Ističe da poštuje vjere, a sebe naziva sekularistom.

Alexander Van der Bellen poznat je po proevropskim i promigrantskim stavovima kao i liberalnijim stavovima kada je riječ o migrantima i muslimanima.

Više puta je ponavljao kako je i sam dijete izbjegličke porodice i da treba otvoriti vrata onim izbjeglicama koje bježe od rata, ali da treba biti oprezniji kada je riječ o onima koji dolaze iz ekonomskih razloga.

Alexander-Van-der-Bellen-infografika.jpg - Alexander Van der Bellen: Od profesora ekonomije do predsjednika Austrije

On smatra da su stranci dobitak zemlje, da se svijet mijenja i da svako treba da bude u koraku s tom promjenom.

Protivi se sporazumima o slobodnoj trgovini EU sa Kanadom i SAD-om (CETA i TTIP), te je ranije rekao da ih neće potpisati. Van der Bellen je ranije izjavio kako rasprave o zabrani burke i marame smatra besmislenim, a rasprave o ulasku Turske u EU nazvao je “gubljenjem vremena”.

U izjavi datoj nakon izbora, Van der Bellen je izjavio kako će podržati proevropsku politiku i da želi spajati, a ne razdvajati ljude u zemlji.

Van der Bellen će zakletvu položiti 26. januara 2017. i time postati predsjednik Austrije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije