Austrija odabrala ljevičara Van der Bellena za predsjednika

Radiosarajevo.ba
Austrija odabrala ljevičara Van der Bellena za predsjednika
EPA / Alexander Van der Bellen
Na ponovljenim izborima za austrijskog predsjednika po neslužbenim rezultatima pobjedio je liberalni kanidadat Alexander Van der Bellen.

Ultra desni Norbert Hofer od kojeg je Europa strepila na valu populizma koji zahvata svijet dobro je zatresao ideju ujedinjene Europe.

Ljevičarski kandidat iza kojega stoje Zeleni ima jasnu prednost na austrijskim predsjedničkim izborima, pokazale su u nedjelju projekcije nakon što su zatvorena birališta, zadavši udarac nastojanju svog suparnika da postane prvi izabrani krajnje desni poglavar države u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Ako bude potvrđen, rezultat ponovljenih izbora značit će olakšane za većinu europskog establishmenta i pobjedu bivšeg čelnika Zelenih Alexandera Van der Bellena, koji je tijesno pobijedio Norberta Hofera iz antiimigracijske Slobodarske stranke na prvim izborima u maju koji su poništeni zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova pristiglih putem pošte.

Van der Bellen ima jasnu prednost pred Hoferom, prema projekciji anketara SORA za televiziju OeRF u koju su uključene i rezultati djelomičnog prebrojavanja glasova.

Projekcija pokazuje da Van der Bellen dobija 53,6 posto glasova a Hofer 46,4 posto, uz marginu greške od 1,2 posto, javlja Hina.

Konačni službeni rezultati se ne očekuju prije ponedjeljka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije