Brat otkrio posljednju želju Fidela Castra, Kubanci iznenađeni

Hina
Brat otkrio posljednju želju Fidela Castra, Kubanci iznenađeni
Arhiv / Fidel Castro
Kubanski predsjednik Raul Castro obavezao se braniti domovinu i socijalizam na svečanosti održanoj u subotu navečer uoči današnjeg pokopa oca kubanske revolucije Fidela Castra.

"Pred posmrtnim ostacima Fidela kunemo se da ćemo štititi domovinu i socijalizam", izjavio je Raul Castro pred desecima hiljada osoba okupljenih u Santiagu de Cubi, na istoku zemlje, gdje bi se pepeo "glavnog comandantea" trebao pokopati u nedjelju u privatnosti.

 

Fidel "je pokazao da je to moguće, da se može srušiti svaka zapreka i prijetnja našoj odlučnosti da izgradimo socijalizam na Kubi", naglasio je Raul Castro u posljednjem govoru odavanja počasti na Trgu revolucije Antonio Maceo "herojskog grada".

 

Iznenadivši brojne Kubance, Raul Castro je najavio da će, u skladu s voljom Fidela Castra, podnijeti Nacionalnoj skupštini zakon kojim se predviđa da se nikakav kult ličnosti ne gradi oko njega. Ta najava suprotstavlja se egzaltiranosti koja je zahvatila otok zadnjih dana oko "comandantea".

 

Fidel je naglašavao "do zadnjih sati života da se njegovo ime i lik nikada ne koriste kao naziv institucija, trgova, parkova, avenija, ulica ili drugih javnih mjesta, te da se u spomen na njega ne podižu spomenici, biste, kipovi i drugi slični oblici odavanja počasti", podsjetio je mlađi brat Castro koji je Fidela naslijedio 2006.

 

U nedjelju će se posmrtni ostaci bivšeg predsjednika pokopati na groblju Santa Ifigenia u Santiagu, pored mauzoleja Josea Martija, junaka kubanske nezavisnosti.

 

"Jednostavan" pogreb, kako ga je okarakterizirao Raul Castro, održat će se daleko od kamera stranih medija. Njime će se zaključiti devetodnevno žalovanje proglašeno nakon Castrove smrti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije