Tužilaštvo BIH o hapšenju Mehmedagića: Evo za šta se sumnjiči direktor OSA-e

9
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BIH o hapšenju Mehmedagića: Evo za šta se sumnjiči direktor OSA-e
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Osman Mehmedagić

Nakon što su jutros pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) počeli saslušanje Osmana Mehmedagića Osmice, oglasili su se iz Tuliaštva Bosne i Hercegovine, odakle su potvrdili da je direktor Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) - uhapšen. 

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Po nalogu Tužilaštva BIH lišen je slobode osumnjičeni Osman Mehmedagić. Lišenje slobode realizirali su policijski djelatnici MUP-a Kantona Sarajevo. Tužilaštvo BiH vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca. Postupajući tužitelj koordinira rad ovlaštenih policijskih djelatnika na terenu, te će tokom dana narediti dalje aktivnosti u predmetu", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Nešto ranije u vezi sa saslušanjem direktora OSA-e oglasili su se i iz MUP-a KS. 

“Postupajući po zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode O. M. iz Sarajeva i isti nalazi u službenim prostorijama na kriminalističkoj obradi. U vezi sa navedenim, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS poduzimaju određene operativne i kriminalističko istražne mjere i radnje na području Kantona Sarajevo”, navodi se u saopćenju Uprave policije MUP-a KS i odjeljenja sa odnose s javnošću.

Podsjetimo da je sarajevska policija početkom jula obavila pretres OSA-e po naredbi Tužilaštva i nalogu Suda Bosne i Hercegovine.

Radi se o predmetu "Diploma" zbog kojeg je prošlog mjeseca uhapšen Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta u BiH.

Prcić se sumnjiči da je izdao Mehmedagiću diplomu koju je direktor OSA-e predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e.

Kada se Tužilaštvo BiH počelo interesovati za ovaj slučaj, Prcić je sa svojim saradnicima istrgnuo originalnu stranicu iz registra ovog fakulteta te je naknadno ubacio i dopisao ime Osmana Mehmedagića. 

Ove nesporne činjenice utvrdio je sudski vještak grafološke struke

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije