Po nalogu Suda BiH OSA predala personalni dosije Osmana Mehmedagića

9
Radiosarajevo.ba
Po nalogu Suda BiH OSA predala personalni dosije Osmana Mehmedagića
Foto: Glas Srpske / Osman Mehmedagić

Po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, Obavještajno-sigurnosna agencija OSA/OBA BiH je predala personalni dosije generalnog direktora Osmana Mehmedagića.

"Predmetni dosije je predat ovlaštenim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo i isti će biti predati Sudu Bosne i Hercegovine koji je, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, licenciran za čuvanje tajnih podataka", navodi se u saopćenju OSA-OBA BiH. 

Podsjećamo, radi se o predmetu "Diploma" zbog kojeg je prije 15 dana uhapšen  Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta u BiH. 

Denis Prcić je 18. juna dao izjavu ekipi FTV o navodima za koje se tereti.

"Ovo je jedan politički pritisak od strane Tužilaštva BiH, od strane gospodina Olega Čavke, pa do Gordane Tadić. Počevši od prve prijave studenata koja je počela od sedmog mjeseca prošle godine, znači svi su pritisci pokušali da se uništi američki univerzitet, da se skine sa funkcije Osman Mehmedagić", kazao je tada Prcić.

Također, bitno je istaći, 21. maja presudom Suda BiH su direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić i uposlenik te agencije Muhamed Pekić oslobođeni optužbe da su počinili krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tužilaštvo BiH se žalilo na presudu Suda BiH zbog bitne povrede krivičnog postupka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije