Sud BiH potvrdio oslobađajuću presudu Mehmedagiću i Pekiću

2
Radiosarajevo.ba
Sud BiH potvrdio oslobađajuću presudu Mehmedagiću i Pekiću
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Senka Nožica i Osman Mehmedagić

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je odluku u predmetu Osman Mehmedagić i dr. (S1 2 K 038018 21 Kž), potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću Suda Bosne i Hercegovine.

"No, shodno odredbi člana 18. Zakona o slobodi ostvarivanja informacija u Bosni i Hercegovini podsjećamo Vas da Sud, povodom odluka u krivičnim postupcima, javnosti i medijima može saopštiti odluku tek nakon što zaprimi poštanske povratnice kao dokaz da su stranke i branioci zaprimili sudsku odluku. Shodno evropskim standardima stranka u postupku ne može saznati odluku Suda iz medija", saopćeno nam je iz Suda BiH.

Prema neslužbenim, ali provjerenim podacima, Vijeće Odjela II Suda BiH, kojim je predsjedavao sudija Staniša Gluhajić odbilo je kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH izrečenu na presudu od 19. februara 2021. godine, te potvrdilo presudu Suda Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, presudom Suda BiH su direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić i uposlenik te agencije Muhamed Pekić oslobođeni optužbe da su počinili krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tužilaštvo BiH se žalilo na presudu Suda BiH zbog bitne povrede krivičnog postupka, no kako je Apelaciono vijeće Suda BiH odbacilo žalbu, ranije izrečena Suda BiH presuda je konačna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije