Oslobođeni direktor OSA-e Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić

4
Radiosarajevo.ba
Oslobođeni direktor OSA-e Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Senka Nožica i Osman Mehmedagić

Direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću i uposleniku te agencije Muhamedu Pekiću danas je u Sudu Bosne i Hercegovine završeno suđenje i izrečena je oslobađajuća presuda.

Sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da optuženi nisu imali direktni umišljaj da proizvedu direktnu štetu za oštećene M. B. i A.O. 

Naveo je da je bio jasan i uvjerljiv iskaz svjedoka i da je operacija ranije započeta, te da nije bilo osnova da se prikupljeni podaci uništavaju.

Podsjetimo, Mehmedagiću i Pekiću je suđeno zbog izuzimanja snimaka iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu, gdje je Tužilaštvo smatralo da je to urađeno nelegalno i za “privatne potrebe direktora OSA-e”.

Tužilac Oleg Čavka je u završnoj riječi kazao kako smatra da je potpuno dokazao krivnju optuženih, a od Suda je tražio da ih proglasi krivim i osudi “po zakonu”.

Čavka je predložio Sudu BiH da se Mehmedagiću izrekne po pravosnažnosti presude mjera sigurnosti u trajanju od pet godina, s ciljem zabrane rada i pristupa tajnim podacima.

Tužilaštvo BiH je prije dva dana podiglo novu optužnicu protiv direktora OSA-e, ali i ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, te Muriza Druškića, zbog navodne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a u vezi sa sigurnosnim provjerama.

Sud Bosne i Hercegovine ranije je odbio potvrditi optužnicu u istom predmetu, jer, kako je tada rečeno iz te pravosudne institucije, nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Podsjetimo, suđenje je počelo 18. decembra 2020. godine kada je pročitana optužnica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije