Ponovo podignute optužnice protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića

2
Radiosarajevo.ba
Ponovo podignute optužnice protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sud i Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je danas nove optužnice protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Selme Cikotića, ministra sigurnosti u Vijeću ministara, i Muriza Druškića, savjetnika direktora OSA-e, potvrđeno je za Nezavisne novine.

Tužilaštvo je, nakon vraćanja predmeta u fazu istrage u predmetu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića, preduzelo dodatne istražne radnje, nakon čega je ponovo podiglo optužnicu protiv navedenih te je uputilo Sudu Bosne i Hercegovine.

"Riječ je o novoj optužnici u aferi 'Sigurnosne provjere', koju je krajem prošle godine odbio da potvrdi Sud BiH", stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH Mehmedagića, Cikotića i Druškića, koji je, osim funkcije savjetnika generalnog direktora OSA-e, i član Komisije Vijeća ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera, tereti da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Oni su optuženi u aferi koja se odnosi na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.

Ovo je nova optužnica protiv Mehmedagića, a optuženoj trojci stavljeno je na teret krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi s nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Drugostepene komisije, što je izazvalo stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera.

Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštva BiH.

Mehmedagiću se već sudi u Sudu BiH u aferi "BH Pošta" zbog nezakonitog izuzimanja videosnimka iz ove institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije