Advokatica Nožica o novoj istrazi protiv Mehmedagića: Ovo je dio opće hajke

1
F.V.
Advokatica Nožica o novoj istrazi protiv Mehmedagića: Ovo je dio opće hajke
Foto: RSA / Senka Nožica

Smatram to općom hajkom protiv Osmana Mehmedagića, kazala je za Radiosarajevo.ba advokatica Senka Nožica nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo da je donijelo Naredbu o provođenju istrage protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, Selme Cikotića i umirovljenog rukovodećeg službenika OSA BiH i aktuelnog člana Drugostepene Komisije Vijeća ministara BiH za postupanje po žalbama u predmetima sigurnosnog provjeravanja Muriza Druškića.

Podsjetimo, kako je saopćeno, stavlja im se na teret izvršenje krivčnog djela Zlouporaba položaja ili ovlasti u svezi s nezakonitim imenovanjem i sudjelovanjem u radu komisije, što je, tvrde iz Državnog tužilaštva, izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosih provjera.

"Ne mogu ništa komentirati sem što mogu reći da se iznimno rijetko dešava da Tužilaštvo BiH daje saopćenja o otvaranju istrage. Nalog za otvaranje istrage je nešto što nije obaveza tužitelja da to saopći strankama, a kamoli javnosti!

Očito da se hoće pokušati uticati na javnost i na predmet koji se vodi, zbog kojeg smo danas bili na Sudu BiH", kazala je Nožica za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Mehmedagić i rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost ove institucije Muhamed Pekić negirali su baš danas pred Sudom Bosne i Hercegovine krivicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

"Nisam kriv", izjasnio se Mehmedagić.

Oni su na ročištu kazali da razumiju optužnicu koja ih tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Tužilaštvo BiH je 22. oktobra ove godine protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom se terete da su tokom augusta 2020., navodno, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije