Danas ročište: Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić stigli na Sud BiH

0
Radiosarajevo.ba
Danas ročište: Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić stigli na Sud BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić

Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH  i rukovodioca Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e Muhameda Pekića, protiv kojih je na Sudu BiH potvrđena optužnica za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, izjašnjava se o krivici danas.

Mehmedagić i Pekić su stigli na Sud Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv Osmana Mehmedagića (rođen 1962. godine), direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i Muhameda Pekića (1991.), rukovodioca Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e.

Iz Tužilaštva BiH navode da se optuženi terete da su, tokom augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA.

Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantovano Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Prije dvije sedmice Sud je pravosnažno odbio da im se odrede mjere zabrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije