Selmo Cikotić zvanično novi ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine

Radiosarajevo.ba
Selmo Cikotić zvanično novi ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Parlament BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanja Selme Cikotića (SDA) za novog ministra sigurnost.

Cikotića je predložio predsjedavajući Vijeća ministra Zoran Tegeltija. 

Cikotić je na tu funkciju predložen nakon što je početkom juna ove godine dotadašnji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podnio ostavku.

On je na današnjoj sjednici položio zakletvu.

MInistar Cikotić rođen je 1964. godine u Beranama, a od 2006. do 2010. godine bio je državni ministar odbrane. Radi kao profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Kako se i očekivalo, burno je bilo prije imenovanja na sje4dnici.

Nikola Lovrinović (HDZ) dva puta ulagao je primjedbu te predlagao da se skine tačka s dnevnog reda. 

"Žao mi je što gospodin predsjedavajući Vijeća ministara BiH nije prihavatio da ovu neugodnu situaciju za jedno vrijeme odgodimo povlaćenjem svog prijedloga. Dobit će protikoliranu fotokopiju papira. Kolegama iz SDA sam slao poruke, da nismo protiv prava kolega iz SDA da predlažu kandidate za članove Vijeća ministara BiH. Nismo bili protiv Sifeta Podžića, ovog puta imamo razlog da budemo protiv. Cikotić je bio vezan za određen događaje, u Bugojnu su nestali Hrvati, pobijeni su, nestali. Obnašao je visoku poziciju o zapovjednom lancu Armije BiH. Nema šanse da ćemo podržavati bilo šta što gospodin (Cikotić) predloži. Ovdje imamo debele razloge. Pozivam vas da budemo razumni, da nas uvažite kao ljude, zastupnike, kao klub. Pozivam vas da uvažite razloge", kazao je Lovrinović.

Zastupnik SDA Adil Osmanović je kazao dje Cikotić najbolje rješenje koje SDA nudi.

"Posebno je bitno danas potvrditi imenovanje ministra sigurnosti u pogledu migrantske krize koja je jedan od najvećih problema koji pritišće BiH i njene institucije. Začuđen sam nervoznim nastupom kolege Lovrinovića. Vi ste jučer podržali dnevni red. Ovaj papir koji ste podijelili na najbolji način govori da ustavari nema nikakve grešeke niti povreda bilo kakvih prava prema bilo kome u Bugojnu", kazao je Osmanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije