Boračke organizacije Armije RBiH: Selmo Cikotić je naš časni general!

Radiosarajevo.ba
Boračke organizacije Armije RBiH: Selmo Cikotić je naš časni general!
Foto: Fena / Selmo Cikotić

Nakon što je Hrvatski narodni sabor (HNS) već ranije osudio kandidaturu Selme Cikotića na mjesto ministra sigurnosti naše države koje je ostalo upražnjeno poslije ostavke Fahrudina Radončića, oglasili su se iz Koordinacije boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) kako bi pružili podršku Cikotiću i kako bi, prema njihovim riječima, obrazložili nekoliko stvari. 

"General Selmo Cikotić bio je časni pripadnik ARBiH, bez ijedne mrlje u svojoj vojnoj karijeri što je dokazao i kao vojnik i u vremenu iza agresije na BiH. Pokušavali su mu u više navrata 'napakovati' raznorazne stvari, ali on je ostao uzdignute glave i vrlo hrabro i stoički sve to podnio i iz svega izašao čist i neokaljanog obraza, kao i svi pripadnici ARBiH koji su branili svoju domovinu od agresora. General Selmo Cikotić i ARBiH su branili svoju domovinu od onih koji su je žestoko napadali. U toj odbrani niti on, a ni pripadnici Armije nisu činili zločine poput drugih koji su ubijali nedužne civile, djecu, žene i starce, i maksimalno su poštovali običaje ratovanja", stoji u pismu Koordinacije.

Oni dalje navode da može poslužiti kao dokaz da se radi o izuzetnom čovjeku i velikom patrioti činjenica da Cikotić napušta redove tadašnje JNA i priključuje se ARBiH u odbrani domovine od nasrnulih agresora.

"Zbog svog izuzetnog poznavanja običaja ratovanja, kao profesionalno vojno lice obnašao je izuzetno važne funkcije u redovima ARBiH i to vrlo uspješno, ali i nakon prestanka agresije bio je aktivan u vojsci Federacije BiH kao komandant 1. korpusa. Osim njegovih zasluga u odbrani BiH, general Cikotić je predstavljao našu zemlju kroz vojni ataše u SAD-u, učestvovao je u mnogim edukacijama NATO misije, ali se pokazao i kao izvanredan intelektualac - danas vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu gdje je magistrirao i doktorirao, ali je i predavač na drugim fakultetima i univerzitetima u zemlji i inostranstvu", dodaje se.

Iz Koordinacije boračkih organizacija ARBiH navode da je Cikotić kao pravi vojnik podnio niz uvreda koje su iznesene proteklih dana u javnosti na njegov račun.

"S druge strane, isti oni koji sada pokušavaju na račun časnog generala ARBiH ostvariti neke druge ciljeve, a krijući se iza nekih odjela, sabora i čega sve ne, prije nekoliko godina su bez ikakvih problema podržali kandidaturu generala Cikotića na mjestu ministra odbrane u Vijeću Ministara BiH koju je i obnašao u periodu od 2006. do 2010. godine, i tada njegovo ime nije bilo upitno za tadašnji saziv Vijeća ministara BiH. Cijenimo da je general Cikotić persona koja itekako može obnašati funkciju ministra sigurnosti, a da će njegovo znanje i patriotizam biti korisni za sve građane naše zemlje", zaključuje se u ovoj reakciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije