! / Sud BiH: Odbijena optužnica protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića

04. 01. 2021. u 15:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vanpretresno vijeće Suda BiH odbilo je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdilo prvostepeno rješenje sudije kojim je odbijena optužnica protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića, zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Sud BiH je izdao i službeno saopćenje u krivičnom predmetu Osman Mehmedagić i drugi zbog, kako su naveli, visokog javnog interesa i mnogobrojnih medijskih upita.

"Sudija za prethodno saslušanje je, dana 29. decembra 2020. godine, donio rješenje kojim se odbija optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podnesena protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića, zbog krivičnog djela 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja'.

Protiv navedenog rješenja, Tužilaštvo BiH je blagovremeno izjavilo žalbu, koja je odlukom vanpretresnog vijeća, dana 4. januara 2020. godine, u cjelosti odbijena kao neosnovana, čime je prvostepeno rješenje potvrđeno. Žalba Tužilaštva BiH ni na koji način nije osporila zakonitost i pravilnost prvostepene odluke.

Vanpretresno vijeće je u potpunosti prihvatilo argumentaciju iz prvostepenog rješenja, te u postupku po žalbi, još jednom propitujući navode Tužilaštva BiH, utvrdilo da je zaključak o nepostojanju osnovane sumnje u potpunosti ispravan, odnosno da optužnica ne ispunjava osnovni uslov za potvrđivanje. Vijeće je našlo kako iz dostavljenih dokaza u odnosu na osumnjičene Mehmedagića, Druškića i Cikotića nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 stav 1. KZ BiH", navedeno je u saopćenju.

Iz Suda BiH su istakli i da, zbog "sve učestalijih pokušaja narušavanja integriteta sudija i Suda Bosne i Hercegovine, kojima je cilj obezvrijediti ugled i autoritet Državnog suda, iz razloga razvijene institucionalne transparentnosti", pozivaju relevantne međunarodne institucije, Misiju OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika, Ambasadu SAD, Delegaciju Evropske unije i druge da izvrše monitoring u ovom predmetu i ostvare uvid u sudski dio spisa, s ciljem informisanja o radu Suda u ovom, kao i u ostalim predmetima.

"Sud Bosne i Hercegovine odlučno odbija sve navedene pokušaje, nastavlja izvršavati svoje nadležnosti u skladu s vladavinom prava, donoseći odluke isključivo na osnovu Zakona i raspoloživih dokaza", dodaje se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)