Osman Mehmedagić stigao na Sud: Danas počinje suđenje

0
Radiosarajevo.ba
Osman Mehmedagić stigao na Sud: Danas počinje suđenje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Osman Mehmedagić

Sudu Bosne i Hercegovine danas počinje suđenje direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osmanu Mehmedagiću i rukovodiocu Odsjeka za cyber sigurnost Muhamedu Pekiću, koji su optuženi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Oni su prije dvije sedmice negirali krivicu po optužbama Tužilaštva.

Reporter nam javlja da je Osman Mehmedagić stigao u prostorije Suda BiH.

Tužilaštvo tereti Mehmedagića i Pekića, kojima je početak suđenja zakazan za 18. decembar, da su tokom augusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

Vršeći te radnje, kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, Mehmedagić i Pekić su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pisane i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije